viernes, 31 de julio de 2009

PRIMERA CONVOCATÒRIA DE SUBVENCIONS


(NOTA DE PREMSA PUBLICADA AHIR 30/07/2009)

El DOGC publica avui l’obertura de la primera convocatòria de subvencions per a la millora de les urbanitzacions amb dèficits, per un valor de prop de 10 MEUR, a la qual es podran acollir una trentena d’urbanitzacions de diversos municipis. Les subvencions serviran per cofinançar la redacció dels anomenats Programes d’Adequació, és a dir, el conjunt d’actuacions administratives necessàries per a regularitzar la situació urbanística de les urbanitzacions, per a completar-ne les obres o per a proveir-la dels serveis corresponents.

El total a pagar pels veïns de Canyamars es de 9.083.059,38 euros

La nova Llei s’adreça a les urbanitzacions construïdes entre 1956 i 1981, destinades inicialment a segones residències i que actualment són ocupades en la seva majoria per habitatge principal. Durant aquest període es varen iniciar un gran nombre d’urbanitzacions que van ser comercialitzades sense comptar, en molts casos, amb l’adequat procés de planejament urbanístic, previsió de serveis, ni dotacions de sanejament o energia.

En aquest sentit, s’aposta per a aconseguir una adequada ordenació urbanística de l’àrea residencial, mitjançant les corresponents figures de planejament. A més, en els casos on encara sigui possible, s’aposta també per la reducció de la superfície de les urbanitzacions que no s’han arribat a desenvolupar al llarg dels anys amb l’objectiu de preservar territoris no aptes per la urbanització i reduir costos pels ajuntaments i els parcel·listes.

El procés d’elaboració de la Llei ha comptat amb la participació i el consens de la Cambra de Parcel·listes, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i de nombrosos ajuntaments. Així, es van crear grups de treball amb les entitats municipalistes i amb la Cambra de Parcel·listes per tal d’acordar el contingut de la Llei.

10 MEUR per ajudar als ajuntaments a redactar els projectes

El DPTOP ha obert la primera convocatòria d’ajuts prevista per la Llei, a la que es calcula que es podran acollir una trentena d’urbanitzacions d’arreu de Catalunya. A partir d’ara, els ajuntaments que així ho vulguin podran presentar les seves sol·licituds fins el proper 9 d’octubre. Un cop avaluades, es preveu que els ajuts es puguin adjudicar abans de finalitzar l’any.

Aquesta línia d’ajuts va dirigida als ajuntaments per tal que elaborin els Programes d’adequació, consistents en el conjunt d’actuacions administratives necessàries per a iniciar i executar la regularització de la situació urbanística de les urbanitzacions, per a completar-ne les obres, per a proveir-la dels serveis corresponents i, si s'escau, per a reduir-ne parcialment o totalment l’àmbit inicialment previst d’urbanitzar. El programa d’adequació ha d’establir les determinacions necessàries d’ordre jurídic, tècnic, econòmic i financer per a completar el desenvolupament urbanístic de la urbanització, d’acord amb el planejament vigent o amb el que es consideri convenient redactar i aprovar.

A l’hora de concedir aquests ajuts, es prioritzaran els municipis amb més urbanitzacions i es tindrà en compte la superfície del terme municipal ocupada per aquestes àrees, l’antiguitat en l’ocupació de les urbanitzacions i els dèficits de serveis bàsics, entre d’altres.

Altres ajuts: per a les obres i els parcel·listes

La Llei preveu també dues altres línies d’ajuts complementàries, dirigides tant als ajuntaments com als parcel·listes: Aquests ajuts seran assumits per l’Institut Català del Sol i pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques i es regularan mitjançant les corresponents convocatòries, actualment en preparació.

Finançament per a l’execució de les obres: préstecs destinats als ajuntaments per tal d’ajudar-los a executar i accelerar les obres d’urbanització incloses als Programes d’Adequació. Aquest préstecs es concediran a través de l’Institut Català del Sòl. Es preveu que el rescabalament del préstec es faci mitjançant les quotes d’urbanització aplicables als propietaris.

Ajuts als parcel·listes: són ajuts destinats als propietaris per facilitar el pagament de les quotes derivades de les obres de millora efectuades a la seva urbanització. Atès que part dels residents de les urbanitzacions amb més mancances són persones grans amb pocs recursos econòmics. Així, aquesta línia d’ajuts anirà destinada a les persones pensionistes amb domicili habitual a les urbanitzacions afectades i uns ingressos anuals mínims. Igualment, podran ser beneficiaris d’aquests ajuts els titulars que formin part d’una unitat familiar monoparental, o d’una família nombrosa o que es trobin en situació de dependència.

2.300 urbanitzacions amb 625.000 residents potencials

Es calcula que a Catalunya existeixen aproximadament un total de 2.300 urbanitzacions, on podrien viure gairebé 625.000 persones, amb 333.000 parcel·les, de les quals només s’ha desenvolupat la meitat de l’edificació que permetrien. Unes 400 urbanitzacions estan situades en sòl no urbanitzable, de les quals el 70% es van construir abans de 1975.

Les principals mancances que encara avui arrosseguen aquestes àrees residencials(segons un estudi de la Diputació de Barcelona referides a l’àmbit de la seva demarcació), són els següents: el 61% tenen dèficits pel que fa a la pavimentació; el 55%, a l’abastiment d’aigua; el 60%, a infraestructures de sanejament, i el 62%, a enllumenat públic.




¿Solicitará nuestro ayuntamiento las ayudas?
¿Se podrá hacer frente a los impagos de aquellas personas que no se hallan en ninguno de los supuetos que prevee la Ley?
Para que se puedan llevar a cabo las obras al menos un 70% de los parcelistas debe poder hacer frente a las cuotas...¿Cómo sabrá nuestro ayuntamiento este porcentaje?

En fin, seguro que a lo largo del verano, al igual que el año pasado, nuestro consistorio nos lo hará saber...


Anna García

No hay comentarios: