miércoles, 17 de junio de 2009

CIUTADANIA I POLÍTICA



Avui dimecres hi hauran unes Jornades d'Innovació Democràtica, de fet són les segones. Reuniran 150 representants d'ajuntaments de tot Catalunya per rebatre fórmules que acostin els ciutadans a la política.

L'objectiu és promoure el debat sobre la capacitat de la ciutadania de ser part activa en el disseny i l'execució de l'acció política, base del sistema democràtic.

Dos batlles presentaran ponències on explicaran la seva experiència amb la convocatòria de consultes populars.

M'ha fet molta il·lusió que es facin aquestes jornades a Barcelona, estic convençuda que el nostre Il·lustríssim batlle assirtirà per apendre, que no pas per fer cap mena de ponència donat que no te gaire experiència a fer consultes populars. Potser es pot dur un acompanyant i la seva Coordinadora també pot assistir-hi, igual s'adona que existeix el sistema democràtic i que s'ha de comptar amb la gent del poble per fer política.


Dimecres, 17 de juny, a les 10 h, el secretari de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell, inaugura les II Jornades d’Innovació Democràtica a l’Hotel Gallery de Barcelona

Les II Jornades d’Innovació Democràtica comptaran amb la presència dels responsables de participació d’Aragó, Catalunya i València i de representants d’ajuntaments de tot Catalunya i de l’Estat (Sant Sebastià, La Palmas, Córdoba, Avilés, etc.)

El secretari de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat, Josep Vendrell, inaugurarà demà dimecres, 17 de juny (10 h), les segones Jornades d’Innovació Democràtica, que reuniran 150 representants d’ajuntaments de tot Catalunya per debatre fórmules innovadores d’acostar els ciutadans a la política. Hi assistiran representants municipals dels ajuntaments de Barcelona, Molins de Rei, Badalona, Sant Cugat, Tarragona, Terrassa, Lleida, Rubí, Vic..etc. Les jornades, organitzades per la Direcció General de Participació Ciutadana sota el títol “La iniciativa ciutadana com a motor de l’agenda política”, també comptaran amb la presència dels responsables de Participació dels governs de València i Aragó i representants d’ajuntaments d’altres punts de l’Estat, com Sant Sebastià, Avilés o Córdoba. També hi participaran entitats i plataformes que han promogut diverses Iniciatives Legislatives Populars al Parlament.

L’objectiu és promoure el debat sobre la capacitat de la ciutadania de ser part activa en el disseny i l’execució de l’acció política, base del sistema democràtic. S’abordarà el paper de la iniciativa ciutadana (en els ajuntaments, en el Parlament a través de la ILP..etc) com a motor de l’agenda política. En la inauguració de les jornades també intervindrà el director general de Participació de la Generalitat, Marc Rius.

Les ponències del primer dia se centraran en els models de democràcia directa. El professor de Ciència Política de la Universitat de Santiago de Xile, David Altman, presentarà pràctiques de democràcia directa d’arreu del món, mentre la catedràtica d’Ètica de la Universitat de València, Adela Cortina, analitzarà el binomi ciutadania-democràcia.

En el vessant més pràctic, destaca la ponència dels alcaldes de Sant Sebastià i Sant Adrià, Odon Elorza i Jesús M. Canga, que explicaran la seva experiència amb la convocatòria de consultes populars. També es presentaran diverses experiències d’iniciatives legislatives populars presentades al Parlament de Catalunya.


El segon i últim dia de les jornades, dijous 18 de juny (9.30 h), la presidenta de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, Eva Fernández, i el responsable de l’Ateneu Candela de Terrassa, Arnau Monterde, parlaran del paper de les associacions en relació a la iniciativa ciutadana i la qualitat democràtica. El secretari general d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Boada, farà la cloenda de les jornades i en presentarà les conclusions(13.45 h).

Possare un enllaç per si algú vol assistir-hi " les jornades".

Ja sé que al nostre batlle no li cal llegir-s'ho, ell ja deu tenir la invitació...fins i tot s'haurà fet el vestit per l'ocasió.

Doncs passi-s'ho bé i aprengui molt senyor alcalde.

Anna García

No hay comentarios: