Divendres, 18 de desembre de 2009 - 11:01h Del. Tarragona
--------------------------------------------------------------------------------
EL DPTOP concedeix ajuts per a la millora de 10 urbanitzacions de l'Alt Camp, el Baix Camp i el Baix Penedès
Els municipis beneficiats són Querol, Aiguamúrcia, Cabra del Camp, Puigpelat, L'Albiol, Riudecanyes, Pratdip, Maspujols, Mont-roig i El Montmell
El conseller del DPTOP, Joaquim Nadal, ha resolt avui la primera convocatòria de la Llei de millora d’urbanitzacions amb dèficits, atorgant 9,9 MEUR per a redactar els plans de millora de 36 urbanitzacions, situades en altres tants municipis. Les subvencions es destinaran a finançar la redacció dels Programes per a regularitzar la situació urbanística de les urbanitzacions, redactar els projectes que han de permetre completar-ne les obres o proveir-les de serveis.
El Parlament va aprovar el passat mes de març la Llei de regularització i millora d’urbanitzacions amb dèficits urbanístics. Aquesta Llei té per finalitat afavorir la finalització de les obres d’urbanització i la dotació dels corresponents serveis amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels seus residents, i assolir la seva integració en el municipi. Per a aconseguir aquest objectiu, la Llei va crear, a més de diferents mesures d’ordenació i gestió urbanística, els instruments financers destinats a incentivar la realització per part dels ajuntaments de les actuacions que permetran el compliment de les seves finalitats.
9,9 MEUR per ajudar als ajuntaments a redactar els projectes
Entre aquests instruments s’inclou un fons per tal d’obrir una convocatòria de subvencions dirigida als ajuntaments, amb la voluntat d’ajudar-los a elaborar els Programes d’adequació. Aquests programes consisteixen en el conjunt d’actuacions administratives necessàries per a iniciar i executar la regularització de la situació urbanística de les urbanitzacions, per a completar-ne les obres, per a proveir-la dels serveis corresponents i, si s'escau, per a reduir-ne parcialment o totalment l’àmbit inicialment previst d’urbanitzar. El programa d’adequació ha d’establir les determinacions necessàries d’ordre jurídic, tècnic, econòmic i financer per a completar el desenvolupament urbanístic de la urbanització, d’acord amb el planejament vigent o amb el que es consideri convenient redactar i aprovar.
El DPTOP va obrir aquesta primera convocatòria d’ajuts, dotada amb 9,9 MEUR, el passat 23 d’octubre, amb una molt bona acollida. Un total de 130 municipis van presentar projectes per a 215 urbanitzacions. A l’hora de concedir aquests ajuts s’han prioritzat els municipis amb més urbanitzacions i s’han tingut en compte la superfície del terme municipal ocupada per aquestes àrees, l’antiguitat en l’ocupació de les urbanitzacions i els dèficits de serveis bàsics, entre d’altres. S’han prioritzat, així mateix, d’acord amb el que estableix la llei, els projectes que preveuen una reducció de l’àmbit a urbanitzar i que encara no hagi estat desenvolupat. Així, per exemple, els municipis que redueixen de manera significactiva l’àmbit de la urbanització (més d’un 20%) són el Montmell, Querol, Pontons, Sant Martí de Llèmena, Sant Salvador de Guardiola i Pals.
Ajuts per a 36 municipis
Així, el conseller Nadal ha resolt avui, d’acord amb la proposta feta per la Comissió d’avaluació del Fons per a la regularització d’urbanitzacions,
atorgar 9,9 MEUR a 36 municipis per a redactar els Plans d’adequació d’altres tantes urbanitzacions.
URBANITZACIÓ MUNICIPI COMARCA SUBVENCIÓMas Bermell Querol Alt Camp 300.000
Mas d’en Parés Aiguamúrcia Alt Camp 300.000
Mas del Plata Cabra del Camp Alt Camp 194.605
Les Boveres Puigpelat Alt Camp 289.650
La Rovellada Colera Alt Empordà 300.000
La Rimbalda Pontons Alt Penedès 300.000
Can Mitjans Avinyonet del Penedès Alt Penedès 300.000
Serra Alta Els Hostalets de Pierola Anoia 300.000
Masia del Solà Monistrol de Calders Bages 300.000
El Graell Sant Salvador de Guardiola Bages 152.000
River Park El Pont de Vilomara i Rocafort Bages 300.000
La Guàrdia Calders Bages 300.000
Ca l’Enrich Castellgalí de Calafell 2 Bages 294.04
Can Xesc Sant Vicenç de Castellet Bages 300.000
Mas Enric i Can Prat Catellbell i el Vilar Bages 300.000
Masies Catalanes L’Albiol Baix Camp 300.000
Mar deRiudecanyes Riudecanyes Baix Camp 298.484
Planes del Rei Pratdip Baix Camp 240.000
Roca Bruna Maspujols Baix Camp 300.000
Masos d’en Mont-roig Blader del Camp Baix Camp 300.000
Mas Nou-Mas Semi Castell- Platja d’Aro Baix Empordà 300.000
Mas Tomasí Pals Baix Empordà 230.900
Torre Moratxa Torroella de Montgrí Baix Empordà 144.975
Can Canonge Corbera de Llobregat Baix Llobregat 300.000
Finca Oasis Olesa de Montserrat Baix Llobregat 115.500
Talaia Mediterrània El Montmell Baix Penedès 300.000
Can Lloses-Can Marcer Sant Pere Ribes de Garraf 300.000
Les Palmeres Canyelles Garraf 300.000
Molí d’en Llorenç Maià deMontcal Garrotxa 283.650
Vall de LlémenaII i III Fase Sant Martí Llémena de Gironès 300.000
Can Canyamars Dosrius Maresme 212.482
Can Domènec Tordera Maresme 300.000
Castellar d’Indies Sant Cebrià de Vallalta Maresme 300.000
Font Montnegre Sant Iscle de Vallalta Maresme 273.430
Cantaperdius-Club Segre Os de Balaguer Noguera 270.280
Vall Major del nucli d’Utxesa Torres de Segre Segrià 300.000
9.900.000
Altres ajuts: per a les obres i els parcel·listes
En els propers mesos es convocaran també dues altres línies d’ajuts complementàries, previstes per la Llei, dirigides tant als ajuntaments com als parcel·listes. En el primer cas, seran préstecs per a ajudar als municipis a executar les obres d’urbanització i, en el segon cas, ajuts destinats a persones grans propietàries de les parcel·les. Aquests ajuts seran assumits per l’Institut Català del Sol i pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques i es regularan mitjançant les corresponents convocatòries, actualment en preparació.
Urbanitzacions sense planejament ni serveis
La Llei s’adreça a les urbanitzacions construïdes entre 1956 i 1981, destinades inicialment a segones residències i que actualment són ocupades en la seva majoria per habitatge principal. Durant aquell període es varen iniciar un gran nombre d’urbanitzacions que van ser comercialitzades sense comptar, en molts casos, amb l’adequat procés de planejament urbanístic, previsió de serveis, ni dotacions de sanejament o energia.
En aquest sentit, s’aposta per a aconseguir una adequada ordenació urbanística de l’àrea residencial, mitjançant les corresponents figures de planejament. A més, en els casos on encara sigui possible, s’aposta també per la reducció de la superfície de les urbanitzacions que no s’han arribat a desenvolupar al llarg dels anys amb l’objectiu de preservar territoris no aptes per a la urbanització i reduir costos pels ajuntaments i els parcel·listes.
El procés d’elaboració de la Llei va comptar amb la participació i el consens de la Cambra de Parcel·listes, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i de nombrosos ajuntaments. Així, es van crear grups de treball amb les entitats municipalistes i amb la Cambra de Parcel·listes per tal d’acordar el contingut de la Llei.
2.300 urbanitzacions amb 625.000 residents potencials
Es calcula que a Catalunya existeixen aproximadament un total de 2.300 urbanitzacions, on podrien viure gairebé 625.000 persones, amb 333.000 parcel·les, de les quals només s’ha desenvolupat la meitat de l’edificació que permetrien. Unes 400 urbanitzacions estan situades en sòl no urbanitzable, de les quals el 70% es van iniciar abans de 1975.
Les principals mancances que encara avui arrosseguen aquestes àrees residencials(segons un estudi de la Diputació de Barcelona referides a l’àmbit de la seva demarcació), són els següents: el 61% tenen dèficits pel que fa a la pavimentació; el 55%, a l’abastiment d’aigua; el 60%, a infraestructures de sanejament, i el 62%, a enllumenat públic.
Més informació sobre l'actualitat del DPTOP a http://blocs.gencat.cat/ptop/ Anna García