lunes, 2 de noviembre de 2009

BONA NOTÍCIA?

El tripartit abaixa el quòrum per demanar un referèndum
EL PERIÓDICO
BARCELONA


El Govern tripartit ha pactat diverses esmenes a la llei de consultes populars per via de referèndum per rebaixar el quòrum que es necessita perquè regidors o ciutadans d’un municipi puguin sol·licitar una consulta vinculant. Podran fer una proposta d’aquest tipus una cinquena part dels regidors del consistori. El projecte que va entrar al Parlament de Catalunya preveia que només l’alcalde o la meitat més un dels regidors del ple podrien impulsar aquests referèndums.
El tripartit ha considerat que no era lògic vetar aquesta opció a grups minoritaris o de l’oposició quan sí que poden presentar mocions. Així i tot, la proposta haurà de ser aprovada per tres institucions: el ple municipal, el Parlament i l’Estat, que té la potestat de vetar qualsevol consulta d’aquest tipus.
Pel que fa als ciutadans que vulguin impulsar un referèndum, també s’ha rebaixat el quòrum. Als municipis de menys de 5.000 habitants es necessitarà el suport del 20% de la població; als nuclis d’entre 5.000 i 100.000 habitants es requeriran 1.000 firmes de veïns més el 10% del total d’habitants; i a les ciutats de més de 100.000 habitants es necessitarà el suport de 10.500 persones més el 5% dels residents.
Un altre canvi important és que els immigrants majors d’edat, empadronats i residents legals al municipi podran firmar una proposta de consulta, però només podran votar si el seu país té firmat amb Espanya un conveni de reciprocitat per al vot.

4 comentarios:

Anónimo dijo...

Ummm, ¿cuando entra esto en vigor? Habria que ponerse manos a la obra "Escories NO" o si pero que decida el pueblo.
Salud

Anna García dijo...

Pues digamos que todavía es un proyecto de ley, está aun en el Parlamento...pero una vez aprobadas las enmiendas no tardará muchos meses...pero seguro que antes de las próximas elecciones, nos dará tiempo a pedir que el pueblo decida si quiere o no las escorias en su municipio...independientemente de su impoluta Ilustrísma.

Anónimo dijo...

També podriem demanar que el poble decideixi si l'ajuntament té responsabilitat històrica en el tema de Can Cnayamars.

JORDI FORT

Anónimo dijo...

Lo que ha dicho el Jordi, lo encuentro muy bien, como también veo bien lo de las escorias, yo soy uno de los que irá a votar.